• Wouter van der Maden

Arik Shivek nieuwe hoofdcoach Orange Lions Academy

Bijgewerkt: 11 sep 2020

7 september 2020

Arik Shivek is vanaf aankomend seizoen de nieuwe hoofdcoach van de Orange Lions Academy bij de mannen. De Israëliër is geen onbekende in Nederland, eerder was hij hoofdcoach van Demon Astronauts en later MyGuide Amsterdam. Vanaf oktober gaat hij opnieuw aan de slag in de hoofdstad, ditmaal met de Nederlandse talenten.


Arik Shivek is vanaf aankomend seizoen de nieuwe hoofdcoach van de Orange Lions Academy bij de mannen. De Israëliër is geen onbekende in Nederland, eerder was hij hoofdcoach van Demon Astronauts en later MyGuide Amsterdam. Vanaf oktober gaat hij opnieuw aan de slag in de hoofdstad, ditmaal met de Nederlandse talenten.

Na het vertrek van Marco van den Berg is de NBB op zoek gegaan naar een opvolger. Van den Berg vertrok naar de Pro-A-club Gladiators Trier met de ambitie om de club weer naar het hoogste Duitse niveau te brengen. De NBB ging op zoek naar een opvolger die haar aspiraties om richting de Europese top te werken kan waarmaken en vond in Shivek de ideale kandidaat.

Okke te Velde, technisch directeur bij de NBB, is enthousiast over de komst van Shivek. "Hij is een bewezen topcoach met een berg aan ervaring op Europees topniveau", zegt Te Velde. "Hij kent Nederland en onze cultuur, is een man met aanzien hier en is een van de opleiders van het FIBA Europe Coaching Certificate. Iemand die precies aansluit bij de ambities die we hebben", aldus Te Velde. "Het basketball in Nederland heeft veel potentie, die er nog niet voldoende uitkomt. In de opleiding van talenten kunnen we nog goede stappen maken op het gebied van fysieke, tactische, technische en mentale ontwikkeling. Shivek is bij uitstek degene die met zijn kennis en ervaring kan helpen dit te realiseren. Wij denken hierbij niet alleen binnen de kaders van de Orange Lions Academy, maar juist ook breder, op het gebied van talentontwikkeling en ontwikkeling van talentcoaches in heel Nederland."


Opleider met ervaring in Nederland Shivek behaalde tijdens zijn coachcarrière veel successen in onder andere België, zijn thuisland Israël en Nederland. In Israël heeft hij het kampioenschap met Maccabi Rishon Le Zion behaald in 2016. Met Demon Astronauts won hij de beker in 2003 en het landskampioenschap in 2005. Na zijn terugkeer in 2007 bij MyGuide Amsterdam werd de Nationale titel maar liefst twee keer op rij binnengehaald. Van 2009 tot en met 2014 was hij de hoofdcoach van het nationale team van Israël. Tevens eindigde hij met de nationale U20 ploeg tweede op het Europees kampioenschap en was hij eindverantwoordelijke voor het technisch beleid in Israël. Deze ervaringen met het structureren van jeugdopleidingen zullen waardevol zijn bij de uitdagingen die in Nederland op zijn pad zullen komen.

De nieuwe hoofdcoach van de Academy is blij weer in Nederland te mogen werken. "Als ik ergens aan de slag zou mogen gaan met opleiden, anders dan in Israël, dan zou het in Nederland zijn. Het is een cliché, maar het is voor mij en mijn vrouw als thuiskomen", zegt Shivek enthousiast. De ervaren coach is ambitieus. Hij zal ook de verantwoordelijkheid dragen over de nationale mannen jeugdteams. Hij wil binnen vier jaar alle nationale jeugdteams in de A-divisie hebben. "Zo hebben we dat ook in Israël gedaan. Ik zie de potentie in het Nederlandse basketball, het moet hier ook kunnen", voegt Shivek daaraan toe.

Naast dat hij spelers wil opleiden, is de 63-jarige oefenmeester ook van plan coaches te gaan scholen. "Als je de volgende stap wil gaan maken dan moeten er ook goede coaches in Nederland rondlopen. Er zijn er al zeker een paar, maar we moeten nu de coaches opleiden die over tien jaar toptrainers zijn. We gaan voor de top van Europa, niet voor 'best of the rest.'", zegt Shivek vastberaden.


Bron: Basketball Nederland

5 keer bekeken0 reacties

Dutch Basketball Podcast

© 2020 Dutch Basketball Podcast

Sponsoren

leidseletselschadeadvocaten.jpg
  • Instagram - Black Circle
  • Deezer - Black Circle