• Wouter van der Maden

Basketbal ligt 4 weken stil

15 oktober 2020

Na twee speelronden ligt het Nederlands basketbal alweer stil. Zowel de DBL als de WBL begonnen 3 oktober aan het nieuwe seizoen en liggen beide minimaal 4 weken stil door de nieuwe corona-maatregelen van de overheid. Ook de amateur-competities liggen stil, tot 18 jaar mag er nog wel in groepsverband getraind worden.


De nieuwe maatregelen hingen al twee dagen in de lucht, toen plannen uitlekten om de amateur-competities voor volwassenen stil te leggen. Tijdens en vlak na de persconferentie van afgelopen dinsdag werd meer duidelijk en bleken de maatregelen een stap verder gingen dan verwacht.


Dit zijn de maatregelen die direct invloed hebben op het Nederlands basketbal:

  1. Alle competities worden stilgelegd, ook de eredivisie (mannen en vrouwen)

  2. Trainingen in de jeugd mogen doorgaan (tot 18 jaar), volwassenen mogen trainen met maximaal 4 personen en op 1,5 meter.

  3. Alleen voetbal (eerste divisie en Eredivisie) en sporters met aan A-status zijn uitgezonderd.

Deze maatregelen gelden in ieder geval de komende 4 weken.


Verontwaardiging

Vooral het besluit om voetbal uit te zonderen van de maatregelen kon op veel verontwaardiging rekenen. DBL-voorzitter Ramses Braakman reageerde voor de NOS teleurgesteld: "Jammer dat we niet als profsport worden gezien." Vooral vanwege feit dat de DBL de corona-maatregelen goed op orde had en voetbalcompetities als de eerste divisie en vrouwen eredivisie wel door mogen gaan, maakt dat de maatregelen vraagtekens oproepen. Heroes-eigenaar Bob van Oosterhout in het AD: "Voor het basketbal, hockey en andere sporten geldt dat de topdivisies de zaken rond corona goed op orde hebben."

Taskforce

De DBL heeft een taskforce opgezet om te kijken naar verschillende scenario's voor het hervatten van de competitie. Naar verwachting worden de bevindingen van dit taskforce gedeeld na het weekend. Het is onwaarschijnlijk dat de competitie over vier weken meteen hervat kan worden, de teams mogen namelijk niet in groepsverband trainen. Het NOC*NSF heeft een brief gestuurd naar minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) waarin ze de minister verzoeken groepstrainingen toe te staan en competities die aan dezelfde corona-maatregelen voldoen als de eredivisie vrouwen (voetbal) te hervatten.

3 keer bekeken0 reacties

Dutch Basketball Podcast

© 2020 Dutch Basketball Podcast

Sponsoren

leidseletselschadeadvocaten.jpg
  • Instagram - Black Circle
  • Deezer - Black Circle