• Wouter van der Maden

DBL en WBL mogen weer van start, hoe staan we ervoor?

9 december 2020

Weinig mensen zagen het aankomen, maar opeens was daar groen licht: 17 december mogen de teams in de Dutch Basketball League en de Women's Basketball League starten met groepstrainingen en het hervatten van de competitie. Sinds half oktober lag de boel stil, hoe staan we er nu voor?


Opstart competities

17 december mogen de teams weer in groepsverband trainen, maar de competitie zal dan nog niet meteen hervat worden. Eerder lieten de DBL-clubs al weten twee weken nodig te hebben om de selectie wedstrijdfit te krijgen. Die uitspraak wel toen wel gedaan toen uit werd gegaan van een onderbreking van vier weken, maar het is aannemelijk dat er in januari weer wedstrijden gespeeld kunnen worden in zowel de DBL als de WBL.


De Dutch Basketball League liet al weten dat de originele competitie-opzet (met eerst een reguliere speelronde, vervolgens een elite A en B groep en dan play-offs) dan aangehouden kan worden. Door twee wedstrijden per week te spelen en eventueel de play-offs in te korten (minder wedstrijden per ronde) kan de verloren tijd goedgemaakt worden.


Spelers

Niet alle spelers die in actie kwamen tijdens de eerste twee weken van de competitie zullen beginnen aan de hervatting van de Dutch Basketball League. Twee Orange Lions vertrokken naar België, twee Amerikanen van ZZ Leiden gingen terug naar huis en Aris zag een belangrijke speler vertrekken naar Frankrijk. Devon van Oostrum speelt op dit moment tijdelijk in Spanje, maar keert op tijd terug bij de Landstede Hammers voor de start van de DBL.


Vertrokken spelers

-Gilvydas Biruta van Heroes Den Bosch (try-out niet verlengd)

-Aleksandar Aranitovic van Heroes Den Bosch (try-out niet verlengd)

-Desure Buie van ZZ Leiden (vertrok vanwege corona)

-B.J. Stith van ZZ Leiden (vertrok vanwege corona)

-Thomas Smallwood van Aris Leeuwarden (vertrok naar Union Tours Basket Metropole)

-Shane Hammink van Yoast United (vertrok naar Spirou Charleroi)

-Mohamed Kherrazi (vertrok voor rest van het seizoen naar Kangoeroes Mechelen)


Daarnaast is Morgan Stilma van Heroes Den Bosch langdurig uitgeschakeld vanwege een blessure.


Aangetrokken spelers

-Henry Caruso naar Donar (try-out verlengd)

-Carrington Love naar ZZ Leiden (vervanging Desure Buie)

-Eamonn Joyce naar Almere Sailors

FIBA Europe Cup

Voor Donar en Heroes Den Bosch komt het groen licht ook net op tijd. Beide teams hebben nu ruim een maand om zich voor te bereiden en hopelijk nog wat wedstrijdervaring op te doen. Eind januari begint de FIBA Europe Cup HUB ( een soort bubbel), die Den Bosch graag voor groep F wil organiseren. In deze groep zit ook Donar (die Heroes de organisatie gunt), BC Borisfen (Wit-Rusland) en BC Parma (Rusland). De wedstrijden vinden plaats tussen 26 en 29 januari. Waar de HUB plaats zal vinden wordt de komende dagen bekend gemaakt.


Orange Lions

Voor de Orange Lions is de hervatting van de competities ook goed nieuws. Zowel de dames als de heren spelen in februari om een EK-ticket en het merendeel van de selectie speelt bij een Nederlandse club. Die kunnen voor deze belangrijke wedstrijden dus nog mooi wat wedstrijdritme opbouwen.


Coronaregels

Last but not least: hoe gaat - met name de DBL - straks om met corona-gevallen? Want dat ging in de eerste twee weken van de competitie nog niet soepel. Waar BAL nog reglementair won van Aris Leeuwarden vanwege vermeende corona-gevallen bij de Friese club (achteraf bleek geen van de spelers positief getest te zijn), verplaatsten Heroes Den Bosch en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord in samenspraak een wedstrijd om dezelfde reden. Hoewel de regels op papier duidelijk zijn, moeten de clubs er wel voor zorgen dat ze deze dan ook netjes naleven en niet zelf onderlinge afspraken gaan maken.


Coronaregels Dutch Basketball League

  1. Als er in de selectie van 12 spelers van een club sprake is van tenminste twee positief op corona geteste spelers, mag het bewuste team de wedstrijd verplaatsen. Deze wordt dan later opnieuw vastgesteld voor het einde van het eerste gedeelte van de competitie.

  2. Er moet bewijs geleverd worden van de positieve tests.

  3. Een speler die in afwachting is van de uitslag van een test telt niet mee (deze speler mag niet meespelen)

  4. Een speler die in quarantaine zit vanwege iemand anders (bij voorbeeld een huisgenoot) telt niet mee (deze speler mag niet meespelen)

Bij punt 1 en 2 wordt de wedstrijd verplaatst, bij punt 3 en 4 moet er gespeeld worden. De club zou de selectie dus eventueel moeten aanvullen met jeugdspelers.

67 keer bekeken0 reacties

Dutch Basketball Podcast

© 2020 Dutch Basketball Podcast

Sponsoren

leidseletselschadeadvocaten.jpg
  • Instagram - Black Circle
  • Deezer - Black Circle