• Wouter van der Maden

Heroes Den Bosch wint van Donar in kraker FIBA Europe Cup

27 januari 2021

Er was een overtime voor nodig, maar uiteindelijk won Heroes Den Bosch van Donar Groningen met 99-98 in de eerste wedstrijd van groep F in de FIBA Europe Cup. De wedstrijd was belangrijk voor de twee Nederlandse teams, die verder alleen nog het Russische BC Parma als groepsgenoot hebben. Winst betekent een grote kans op de volgende ronde, verlies maakt het doorbekeren in Europa een stuk lastiger.


Net als in oktober was de ontmoeting tussen Den Bosch en Donar een spektakelstuk. Hoewel Heroes voor een groot deel van de wedstrijd iets voorliep op Donar, was het vooral in het eerste en het laatste kwart stuivertje wisselen om de voorsprong. Uiteindelijk waren 40 minuten niet genoeg om een winnaar te bepalen en ging de wedstrijd de overtime in.


Cruciaal moment

Vlak voor het einde was het cruciale moment daar: Miha Lapornik van Den Bosch verliest de bal, maar ziet Ogungbemi-Jackson van Donar niet de beslissende lay-up maken. Hij miste, de rebound was voor Den Bosch en het driepuntschot vanuit de hoek maakte het verschil voor de Groningers onoverbrugbaar. Met een puntje verschil won Heroes vervolgens de wedstrijd.


Donar-speler Leon Williams: "We wisten Den Bosch speelt thuis en heeft een klein voordeel. Het is een goede ploeg. Ik denk als wij 98 punten scoren dat je eigenlijk een wedstrijd hoort te winnen, dus je kan wel stellen dat we in de verdediging hebben verloren. Het zijn waarschijnlijk kleine details. We moeten even de video gaan terugkijken."


Thomas van der Mars

Uitblinker in de wedstrijd was Thomas van der Mars van Den Bosch. Met 30 punten, 9 rebounds, 4 assists en efficiëntie van 38 was hij niet alleen topscorer van de wedstrijd, maar ook de best presterende speler van de dag in de gehele FIBA Europe Cup. Van der Mars: "Geweldig man. Het is echt een hardbevochten wedstrijd en om deze dan te winnen aan het einde.. Dat is zo sweet. Dat is zo nice. Overtime kan altijd allebei de kanten op gaan en dat is altijd gevaarlijk. Dat maakt het spelletje ook heel erg leuk. Daar doe je het voor hè, voor dit soort overwinningen. Het had op geen beter moment kunnen komen."


Belangrijke overwinning

De winst was voor beide teams bijna cruciaal voor het bereiken van de volgende ronde. Groep F telt 3 teams en de beste 2 gaan door. Groepsgenoot BC Parma wordt gezien als grootmacht en de verwachting daarvan te winnen is bij beide teams klein. Mocht Donar daar donderdag toch van winnen en verliest Den Bosch er vrijdag van, dan telt het onderling verschil. Wanneer Donar donderdag met een zo'n klein mogelijk verschil verliest, heeft het nog een kans om door te gaan. De beste 4 (van de 6) nummers drie mogen namelijk ook door. Als Donar als 'beste' verliest, is er dus nog een kans op de volgende ronde.


Mogelijke scenario's na wedstrijd tegen BC Parma

-Donar wint, Heroes verliest: Onderling resultaat bepaalt, maar Donar bij winst met +1 sowieso door

-Donar verliest, Heroes verliest: Heroes door, Donar door als het bij de beste vier nummers 3 hoort

-Donar wint, Heroes wint: Heroes en Donar door


Donderdag speelt Donar tegen Parma, Den Bosch op vrijdag. Beide wedstrijden beginnen om 18.00 en is live te zien bij Ziggo Sport.


Foto: FIBA.basketball

6 keer bekeken0 reacties

Dutch Basketball Podcast

© 2020 Dutch Basketball Podcast

Sponsoren

leidseletselschadeadvocaten.jpg
  • Instagram - Black Circle
  • Deezer - Black Circle