top of page
  • Wouter van der Maden

Zoveel kost de FIBA Europe Cup

Bijgewerkt op: 8 mei 2021

8 mei 2021

Met het winnen van de DBL Cup heeft Basketbal Academie Limburg niet alleen voor het eerste de beker gewonnen, maar ook een ticket in handen voor de FIBA Europe Cup. De vraag is echter of de club deze ticket gaat verzilveren. Want deelnemen aan de FIBA Europe Cup is duur, in verhouding misschien wel de duurste competitie om te spelen. Wat moet je eigenlijk allemaal betalen en regelen om deel te mogen nemen?


Qua niveau staat de FIBA Europe Cup onderaan de ladder van Europese competities, waardoor er minder geld te verdienen is wanneer je als team succesvol bent. Want eerst heb je de EuroLeague, daarna de EuroCup, vervolgens de Champions League en de dan de FIBA Europe Cup. Die laatste twee zijn realistisch haalbaar voor een aantal Nederlandse teams. Zo doet Donar al een aantal seizoenen mee aan de voorrondes van de Champions League (maar winsten zich nog niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi). Voor de FIBA Europe Cup komen veel meer teams in aanmerking, maar dan is de vraag: kunnen ze dit betalen?


Eisen aan de zaal

Allereerst zijn daar de eisen aan de zaal. Volgens het reglement van seizoen 2020/2021 moet een zaal minimaal 1.500 plekken hebben. Daarnaast moet de vloer voldoen aan de FIBA-eisen en mag het geen andere lijnen hebben dan de basketbal-lijnen. Dat maakt het voor clubs als Yoast, Den Helder en Feyenoord al meteen lastig.


Daarnaast moet er minimaal 28 meter aan bewegende reclame-boarding langs de vloer staan en moet er een mixed-zone en persruimte voor persconferenties gecreëerd worden. Dat lijkt allemaal nog wel te doen en het meeste is wel te regelen via sponsoren of door een hoek in de business club te reserveren voor de persconferenties.


Een nieuwe vloer is echter best een investering. 28 meter aan led-boarding ook. Al zullen de clubs die dit niet hebben wel haast moeten maken, het is vanuit de DBL ook een eis waar ook niet onbeperkt dispensatie voor wordt gegeven.


Veel zelf regelen en betalen

De meeste kosten zitten vooral in de organisatie en het reizen. In de opzet van de Europe Cup speel je drie keer uit en drie keer thuis in de eerste ronde en nogmaals wanneer je de tweede ronde haalt. De reiskosten zijn uiteraard afhankelijk van de tegenstander, op en neer naar Brussel is wat anders dan een retourtje Krasnojarsk (Siberië).


Maar niet alleen de uitwedstrijden kosten geld. Voor een thuiswedstrijd in de FIBA Europe Cup moet veel meer geregeld (en betaald) worden dan bij een wedstrijd in de reguliere competitie. Hieronder een opsomming van enkele zaken die de gastheer moet regelen/betalen:


-Drie FIBA scheidsrechters (300 euro per scheidsrechter in de eerste ronde, 400 euro in de tweede ronde)

-Een FIBA commissaris (250 euro)

- Goede voeding voor de bezoekende ploeg en een clubhotel in de 'top international standard category'

- Eten, transport, onkosten en accommodatie voor de FIBA scheidsrechters en de commissaris


Ter vergelijking: in de Champions League betaalt de gastheer alleen het lokale vervoer van de FIBA officials.


Vaste lasten

Verder moet iedere club die wil deelnemen een borgsom van 10.000 euro overmaken aan de FIBA. Deze krijgen de clubs terug, maar alleen als ze geen boetes krijgen opgelegd. Daarnaast moeten alle spelers beschikken over een B-licentie. Deze kost 300 euro per speler.


Inkomsten

Maar levert het wat op? In zekere zin wel. Je speelt Europees en dat kan sowieso helpen bij het aantrekken van (buitenlandse) spelers en sponsoren. Naast de kosten voor een thuiswedstrijd zijn daar natuurlijk ook de inkomsten, bijvoorbeeld uit de kaartverkoop. Echter worden FIBA Europe Cup-wedstrijden volgens het reglement altijd op woensdagavond gespeeld. Dat kan invloed hebben op het aantal supporters dat naar de hal wil/kan komen.


Verder zijn de inkomsten vanuit de FIBA Europe Cup matig. In het reguliere gedeelte van het toernooi krijgen de deelnemende teams 1% van de gegenereerde FEC-inkomsten (totaal 48%). Vervolgens krijgen de verliezende kwartfinalisten 2% (8% totaal), de verliezende halve finalisten 3% (6% totaal) en dan is vervolgens 6% voor de nummer twee en de winnaar krijgt 15%. De overige 17% gaat naar FIBA Europe.


Hoe duur is het dan uiteindelijk? Hoewel de reiskosten variëren moet je al gauw een ton begroten voor een Europees avontuur, helemaal omdat je zomaar de tweede ronde kan bereiken (zoals Zwolle en Leiden in seizoen 2019/2020) en dan nog eens 6 wedstrijden moet spelen. Een flink bedrag voor Nederlandse begrippen.


Champions League

Hoe zit het dan met de Champions League? Daar liggen de eisen nog hoger. Er zijn strengere eisen aan de hal, de faciliteiten, de voorzieningen bij technische gebreken (er moet bijvoorbeeld een extra basket en een compleet scorebord met twee mobiele schotklokken klaarstaan in geval van uitval) en de algehele organisatie. Dan heb je het over een seizoensbudget van miljoenen. In Nederland is er slechts één club die aan die voorwaarden voldoet: Donar Groningen.


Maar zelfs Donar zou het budget moeten opschroeven om structureel deel te kunnen/mogen nemen aan het reguliere seizoen van de Champions League. 1,5-2 miljoen is voor Nederland veel, maar een schijntje in vergelijking met de budgetten van andere CL-clubs. Heroes Den Bosch zou eventueel de concurrentie aan kunnen gaan met Donar voor een plekje in de voorrondes, als het bijvoorbeeld wat stoeltjes bijplaatst in de Maaspoort.


Mocht een Nederlandse club zich plaatsen, dan levert de Champions League wel direct geld op. Deelnemers aan het reguliere deel van de competitie krijgen 50.000 euro en nog eens 70.000 euro als ze doordringen tot de laatste zestien en 100.000 euro voor deelname aan de kwartfinale. Vervolgens krijgt de nummer vier 140.000 euro, de nummer drie 200.000 euro, de nummer twee 400.000 euro en de winnaar krijgt zelfs 1.000.000 euro. Nog steeds geen voetbalbedragen, maar het begint ergens op te lijken en een groot deel van de reiskosten wordt in ieder geval vergoed door deelname.


Europa in?

Op dit moment is het realistisch om te stellen dat de traditionele top vier (Donar, Heroes, Leiden en Hammers) in een regulier seizoen Europees gaan spelen wanneer ze de ticket krijgen. Maar zelfs dan is het voor clubs als Leiden en Zwolle niet vanzelfsprekend wanneer er dingen spelen die de financiële situatie van de clubs beïnvloeden. Zowel Zwolle als Leiden zagen dit seizoen af van deelname vanwege de mogelijke gevolgen van de coronacrisis op de inkomsten.


Dat je zomaar een extra ton moet begroten voor een Europees avontuur in de FIBA Europe Cup, is een nog hogere drempel voor de rest van de teams in de DBL, helemaal aangezien er hier en daar ook niet investeringen in de hal gedaan moeten worden. Hoewel het bedrag niet perse op de rekening hoeft te staan, er kunnen ook veel dingen gesponsord worden, is het dus niet gek dat de boot flink afgehouden wordt in Weert. Want iedere 1.000 euro die je aan een Europees avontuur kan uitgaven, kan ook gestoken worden in de verdere ontwikkeling van de club op nationaal niveau.


Keuzes, keuzes, keuzes...

140 weergaven0 opmerkingen
bottom of page